Rozhodovat se sám, či se nechat vodit za ručičku?

InfoAktualityZ médiíprezident vloženo: 04. 08. 2021


3. 8. 2021 - Mladá fronta DNES - Hovory z lán(ů) - Lze u spotřebitele předpokládat vlastní úsudek a selský rozum, anebo je třeba počítat s naprostou neznalostí a doslova ho „vodit za ručičku“? To je předmětem poměrně zajímavé právní debaty.

Mnozí si možná vzpomenou na příklady ze zámoří, odkud přicházely zprávy, minimálně pro našince, o značně absurdních soudních sporech. V jednom takovém nejmenovaný fastfoodový řetězec vyplatil téměř tři miliony dolarů za to, že na kelímku od kávy nebylo napsáno „Pozor, horké!“, a poškozená si ve snaze obohatit nápoj smetanou a cukrem za jízdy způsobila popáleniny třetího stupně na vnitřní straně stehen.

Známý je také případ výrobce mikrovlnek, který hned na první straně návodu velkým a tučným písmem neuvedl, že tento spotřebič není vhodný pro sušení domácích miláčků po koupání. Na plný výkon bohužel ubohé kočičce nestačilo ani pověstných devět životů. Hrozná představa.

Nicméně k tématu dnešního sloupku, kterým je jídlo, konkrétně označování obalů potravin pomocí tzv. Nutriscore. To by mělo podle Evropské unie pomoci spotřebiteli lépe se orientovat ve zdravotní prospěšnosti dané potraviny. Na obalu se tak objeví podobně jako dnes na energetickém štítku spotřebičů spektrum barev od zelené po červenou a stupnice od A až po E. Nejprve se každé potravině dávají minusy za obsah soli, cukru nebo tuků (tyto údaje najdeme na potravinách i dnes), načež následuje pozitivní hodnocení za obsah bílkovin nebo vlákniny.

Achillovou patou Nutriscore je nicméně snaha výrobců nedostat minus, což se dá dohnat chemickými náhražkami. Paradoxně tak může nastat situace, kdy se v zelené (tedy zdravé) kategorii ocitnou chemické „šmakulády“, zatímco přirozená strava, jako je mléko, mléčné výrobky nebo ovoce, propadne. Různé nízkotučné jogurty, které konzistenci dohánějí zahušťovadly a light limonády s umělými sladidly tak budou zelené, zatímco skutečné jídlo dostane známku o poznání horší.

Rozhodně netvrdím, že by spotřebitel neměl mít k dispozici detailní nutriční informace, ale obrázek by si měl umět, a hlavně měl mít možnost udělat každý sám. Na první pohled prospěšný systém totiž nemusí být vždy ve prospěch zákazníka. Tzv. zelené potraviny budou pravděpodobně dražší, i když oproti „echt“ jídlu ze skutečných surovin bude jejich výroba levnější. Celé to tak povede především k profitu nadnárodních korporací, které tento systém značení vehementně podporují.

Autor: Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR

logo Agrární komora ČR

Delegáti 29. sněmu, zvolili nového prezidenta Agrární komory ČR,
Ing. Jana Doležala více zde


Odebírejte e-mailem denní nebo týdenní přehled zveřejněných zpráv.

czech-agro-komodite.cz

Pro dnešní den není žádná anketa definována.
Nová anketa se připravuje.

Praha Liberecký Olomoucký Zlínský Plzeňský Ústecký Karlovarský Moravskoslezský Středočeský Vysočina Pardubický Kralovehradecký Jihočeský Jihomoravský

AGRÁRNÍ KOMORA V KRAJÍCH

Praha | Středočeský | Plzeňský | Jihočeský | Karlovarský | Ústecký | Liberecký | Královéhradecký | Pardubický | Vysočina | Jihomoravský | Zlínský | Olomoucký | Moravskoslezský

Reklama zavřít
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama

IČO: 47674768
DIČ: CZ47674768
datová schránka: guzadjj


  +420 296 411 180
  sekretariat@akcr.cz
  Mapa jak k nám

Ochrana osobních údajů
Cookies

Agrární komora České republiky podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory České republiky je možné pouze s uvedením zdroje. Copyright © 2005-6 Agrární komora České republiky Creative Commons License

Copyright © 2010-2022 - AK ČR | vyroba-www.cz